ClaassenGestalt

Dick Claassen
Verschurestraat 1-F
1222 CL Hilversum

Meer informatie of aanmelden?

Bel 06 267 521 08


dick

Relatietherapie

De meeste (liefdes)relaties beginnen met verliefd zijn. Je hebt zin om de ander te zien. Je wordt blij en hebt misschien zelfs vlinders in je buik. Je doet samen leuke dingen en geniet er van om samen te zijn. Bijna als vanzelf ontwikkelt zich de relatie.
Na verloop van tijd kan het gebeuren dat je merkt dat de relatie zich niet meer als vanzelf ontwikkelt. Er ontstaan problemen. Er ontstaan vragen waar je samen niet uitkomt. Vragen en problemen zoals:

- je bent verliefd geworden op iemand anders
- jullie hebben steeds ruzie en jullie weten niet meer waarom
- je voelt je eenzaam in je relatie
- jullie leven langs elkaar heen en drijven steeds verder uit elkaar
- je weet dat mijn partner ontrouw is
- jullie hebben verschillende verwachtingen over jullie relatie
- jullie vrijen niet meer
- jullie hebben andere verwachtingen bij het vrijen
- je voelt niets meer voor je partner
- jullie hebben elkaar weinig meer te vertellen
- jullie praten niet meer echt met elkaar
- jullie hebben ruzies over elkaars families
- het lukt jullie niet meer om tijd te maken voor elkaar

Soms speelt er iets dat niet voldoende is uitgepraat. Bijvoorbeeld wanneer één van beiden zich niet door de ander gesteund heeft gevoeld, of wanneer één van beiden de ander ontrouw is geweest. Er is moed voor nodig om pijnlijke ervaringen te bespreken. Door deze ervaringen in een veilige setting te onderzoeken ontstaat er een nieuwe gehechtheid. De aanwezigheid van een onpartijdige therapeut is daarbij steunend.

Betrokkenheid en verbondenheid kunnen weer worden ervaren als beide partners hun angsten en verlangens durven uiten en opnieuw open staan voor elkaar.
Het kan zijn dat jullie tijdens de therapie besluiten dat jullie relatie geen perspektief meer biedt. Dan besteden we de laatste sessies aan verwerking en afronding. We geven hierbij o.a. aandacht aan het verhaal dat jullie aan kinderen, familie en vrienden gaan vertellen over het feit dat jullie uit elkaar gaan. Indien nodig wordt de therapie met (één van) beiden individueel voortgezet.

Werkwijze

In relatietherapie werk ik vanuit de visie en werkwijze van gestalttherapie en vanuit de Emotionally Focused Therapy (EFT). Beide visies onderzoeken de manier van contact maken en de gevoelens die spelen bij het het maken van contact. Vragen die spelen zijn:

- hoe kan ik je bereiken?
- laat je me in mijn waarde?
- blijf je bij me?
- wil je je emotioneel voor me openstellen?

Uit onderzoek blijkt dat het gevoel van veilige verbinding tussen partners een liefdevolle relatie schept en beide partners krachtiger maakt.

Resultaat

Deze vorm van relatietherapie bevordert een bevredigende intimiteit waarin je:

- jezelf kunt zijn
- je gevoelens naar elkaar kunt uiten
- tijd maakt voor elkaar
- je verbonden voelt met elkaar
- naar elkaar kunt luisteren
- je veilig voelt bij elkaar
- je geaccepteerd en geliefd voelt
- je een fijn lichamelijk contact hebt

Samenwerking

Ik geef relatietherapie samen met mijn collega Sheila Hulsthoff, gestalttherapeute in Amsterdam. Het risico, dat één van de partners partijdigheid ervaart, wordt hierdoor aanzienlijk verkleind. De aanwezigheid van zowel een mannelijke als vrouwelijke relatietherapeut helpt eveneens om mannelijke en vrouwelijke posities en patronen te benoemen en te verduidelijken. Ook kunnen we als een spiegel fungeren en zichtbaar maken welke communicatiepatronen een rol spelen.